Új kerítés kell? WPC a megoldás!

2023.08.23.

Kevesen tudják, hogy az elsősorban esztétikus és tartós, gondozásmentes teraszburkolatként ismert WPC kerítésként is tökéletes, amelyet ráadásul gyorsan, könnyen lehet telepíteni akár meglévő kerítés felfrissítéséről, akár új kialakításáról van szó.

A kerítés az egyik legelső elem, amelyet otthonunkhoz közeledve megpillantunk, jelentősen meghatározza, milyennek látjuk, látják mások azt. Ezért fontos, hogy ne csak funkcionális, de esztétikus is legyen, ám a pergő festék, a töredezett, eldeformálódott deszkák, a rozsdásodó fémelemek bizony nem felelnek meg ennek a kritériumnak. Ezért választják egyre többen kerítésük létesítésekor, felújításakor is a WPC-t, amely ötvözi a fa szépségét a műanyag tartósságával, és nem igényel semmilyen karbantartást.

De a valóban időtálló és esztétikus végeredmény érdekében fontos, hogy olyan szakember végezze a munkát, aki pontosan tudja, hogyan kell bánni ezzel a viszonylag új anyaggal.  – A nem szakszerű beépítés számos későbbi problémát, reklamációt okozhat, amit minden igényes mester szeretne elkerülni, ezért segítjük a munkájukat szakmai továbbképzésekkel, oktatóvideókkal – hívja fel a figyelmet Kővári György, a lengyel Salag cég Bergdeck nevű termékeit itthon forgalmazó Márka Mix Kft. ügyvezető igazgatója.

A Bergdeck WPC kerítésdeszka komplett rendszer, a deszkák mellett kiegészítő elemek segítik a gyors, pontos munkavégzést. Fontos azonban, hogy a telepítéskor betartsunk néhány egyszerű szabályt. Például nem szabad csak U-profilokba csúsztatni a deszkákat, mert azok akadályozzák a hő okozta alakváltozást, ami az elemek „hasasodásához” vezet. A WPC-deszka szakszerű rögzítésének legjobb módja, ha zártszelvényből fogadókeretet készítünk. Az elemeket mindig rögzíteni kell a végeken, nagyobb fesztáv esetén pedig 50 centiméterenként alá kell támasztani őket: a zártszelvényekhez a rendszer részét képező klipszekkel csatlakoztathatók, amelyek lehetővé teszik a hosszirányú tágulást. Ezt a célt szolgálja a pillérek mentén kialakítandó 10 milliméteres dilatációs hézag is. Amennyiben a deszkákat nagyobb távolságra helyezzük el egymástól, a rögzítéshez használjunk kapupánt csavarokat. Ilyen esetben figyeljünk arra, hogy a csavar furata minimum 3 milliméterrel legyen nagyobb a csavarszár átmérőjénél, így tudjuk biztosítani a hosszirányú alakváltozást.

A Bergdeck WPC kerítésdeszkái a teraszburkolathoz hasonlóan a gyantatartalmú európai tűlevelű fák lisztjéből és PVC-granulátumból készülnek, csupán az arányok mások kicsit, 50-50%-ban tartalmazzák a két anyagot. A 2 méter hosszú, 11 cm széles és 2 cm vastag, dió, gesztenye és grafit színben kapható deszkákból bármilyen stílusú épület mellett esztétikus kerítés készíthető, akár teljesen új alapot és pilléreket építünk, akár a régi deszkákat szeretnénk lecserélni a meglévő vázon.

Amennyiben a költséghatékonyság kiemelt szempont, a WPC kerítésdeszka tökéletes alternatívája lehet a WPC-teraszburkolatnak is, hiszen ebben a szerepben is tökéletesen helytáll. Ilyenkor egyetlen fontos eltérést kell szem előtt tartani a munka során: a párnafákat sűrűbben, 20 centiméterenként kell elhelyezni a megfelelő teherbírás érdekében.