Így tedd fel az i-re a pontot padlószegéllyel!

2024.04.29.

Az ördög a részletekben rejlik, tartja a mondás, és bizony az utolsó simítások milyensége vagy azok hiánya egy lakásfelújítás esetén is meghatározza a végeredményt.

Ilyen, praktikus szempontok miatt is szükséges és esztétikailag sem mellékes kiegészítő a padlószegély, amelynek a kiválasztására érdemes időt és energiát fordítani, hiszen felhelyezése után hosszú évekig nap mint nap látni fogjuk a végeredményt otthonunk minden egyes helyiségében.

Amikor nekilátunk megtervezni álmaink otthonát, sok-sok döntést kell meghoznunk, mire megtaláljuk a minden szempontból megfelelő festékeket, bútorokat, burkolatokat, és általában nem jut eszünkbe, hogy olyan apróságokkal törődjünk, mint a szegély- vagy szegőléc – majd leemelünk valamit a polcról a barkácsáruházban… Pedig az ilyen kiegészítők nagyban meghatározzák a végső látványt, sokat segíthetnek az elegáns, nagyvonalú végeredmény elérésében. Ezen felül természetesen praktikus szempontok miatt is szükség van a padlószegélyre, hiszen ez az, ami eltakarja a fal és a burkolat kisebb egyenetlenségeit, azt a pici rést, amelyet a burkolat és a fal között kell hagyni, hogy a hőtágulás miatti méretváltozás ne okozzon problémát. No és persze az sem hátrány, ha nem ázik fel felmosáskor és bírja a gyerekek játékainak ostromát…

A szegélylécek napjainkban többféle alapanyagból és igen változatos formavilággal készülnek. Ma már kaphatók olyan korszerű anyagokból és gyártási technológiával készülő típusok is, mint a tömör, expandált PVC-ből előállított MM DL45 padlószegély, amelynek egyik nagy előnye, hogy az alábbi burkolattípusok bármelyikéhez használható:

  • vízálló vinyl burkolatok,
  • SPC burkolatok,
  • fahatású greslapok,
  • laminált padlók.

Emellett további gyakorlati szempontok is szólnak mellette:

  • Gyorsan, könnyen felhelyezhető akár szakember segítsége nélkül is.
  • A ragasztás pontos felhelyezést tesz lehetővé.
  • Vízálló, így védi a padlóburkolatot és a falat is.
  • Nemcsak az anyag, a formatervezés is időtálló, ezért évek múlva sem tűnik divatjamúltnak.

A padlószegély kiválasztásakor további, hasonlóan fontos szempont, hogy milyen legyen a stílusa. Először is el kell döntenünk, hogy össze szeretnénk-e hangolni a padló színével, mintázatával, így egységesebb, harmonikusabb végeredményt kapunk. Ha viszont bátrak vagyunk és úgy döntünk, hogy kontrasztos típust választunk, akkor feltűnőbb, látványosabb lesz az összhatás. Bármelyik mellett is tesszük le a voksunkat, az MM DL45 termékek 14 színe között biztosan megtaláljuk a megfelelőt (És itt még nem állunk meg.), a 3D-DEC nyomtatásnak köszönhető realisztikus látvány bármely padló mellett megállja a helyét. De természetesen itt is létezik az arany középút, a jó öreg klasszikus, amely a legmodernebb környezetbe is tökéletes: a fehér szegőléc, amelyből nemcsak 7, de 5 centiméter magasságú változat is kapható. A nehéz döntések meghozatalát ugyan az MM DL45 termékek választása esetén sem tudjuk elkerülni, de a jó hír az, hogy csupán a színnel kapcsolatos dilemmáinkra kell időt fordítanunk, a többi már gyerekjáték lesz, a végeredmény pedig tartós és stílusos.

Extra tippek a felhelyezéshez:

Az MM DL45 szegélyléc felhelyezése egyszerű: nyomjunk gyorsankötő építési ragasztóanyagot a méretre vágott lécekre, és ragasszuk a falhoz (semmiképp se a padlóhoz).

A sarkoknál egyszerű gérbe vágással illeszthetjük egymáshoz a darabokat, de vágás előtt érdemes lemérni a pontos szöget, mert abban az esetben, ha a falak nem derékszögűek, pontatlan lehet az illesztés, és így kevésbé szép a végeredmény.