Mozaikburkolat: luxus és praktikum

2024.09.09.

Üveg, kő, kerámia, fém- vagy akár fahatású, matt, fényes, sokszínű, ötszögletű, irizáló, mintás… nincs könnyű dolgunk, ha mozaikburkolatot szeretnénk a fürdőszobába vagy a konyhába a hagyományos csempék helyett, hiszen a kínálat óriási.

Egy valami azonban közös mindegyikben: egyedi, luxushangulatú tereket hozhatunk létre otthonunk szinte bármelyik pontján. Ha pedig odafigyelünk néhány kivitelezési szabályra, mint például, hogy speciális mozaikcsempe-ragasztót használjunk, rendkívül időtálló és praktikus felület lesz a végeredmény. 

A kisebb egységekből kirajzolódó nagyobb minták egészen korán lenyűgözték az embereket, már az időszámításunk előtt készültek mozaikok, méghozzá eleinte kavicsokból. Később a különböző színű természetes köveket nagyjából négyzetalakúra törték, és a technikát fokozatosan olyan tökélyre fejlesztették, hogy az ókorban már szinte festményszerű végeredmény került a padlókra, falakra. Így nem csoda, hogy a rendkívüli precizitást és rengeteg munkaórát igénylő mozaikok már igen korán a luxus szimbólumává váltak, és egy-egy épségben megmaradt darabot ma is csodálattal veszünk szemügyre. A technika ma is virágkorát éli, és bár ma már nem festményeket keltünk életre egy-egy mozaikburkolattal, a látványuk mégis azonnal azt sugallja: stílusos, elegáns otthonban járunk, ahol a luxus nem ismeretlen fogalom.

Nem véletlen, hogy több ezer éve kedveljük a mozaikpadlót és a mozaikburkolatot, hiszen a mai, elvárásokkal teli világunkban is számos előnyét lehet felsorolni:

  • Hihetetlenül gazdag méret- és formaválasztékban elérhető: a néhány milliméterestől a többcentis darabokig terjed a kínálat, az egyes darabok lehetnek négyzet-, téglalap-, öt- vagy hatszög-alakúak, de a kör vagy a „szabálytalan” forma sem ritka, sőt, váltakozva, egymást kiegészítve is sorakozhatnak a kis mozaikdarabok egy-egy burkolat részeként.
  • Tartós anyagokból készül: a kerámiától a természetes köveken át az üvegig terjed a skála, mindegyik időtálló, strapabíró.
  • Bármilyen stílushoz illik: a sokféle formának, anyagnak és így színnek és mintának köszönhetően mindenféle enteriőrbe találhatunk éppen odaillő mozaikburkolatot. A fuga méretével, színével, formájával még tovább növelhető a variációk száma, így annak a lehetősége is, hogy hol használjuk.
  • Könnyen telepíthető: a hálós hátlapnak köszönhetően ma már nem kell egyesével a helyükre ragasztani a kis darabkákat, ami nemcsak egyenletesebb, szebb végeredményt garantál, de a munkavégzés idejét is jelentősen rövidíti. Szűk helyek, szabálytalan terek esetén igazi Jolly Joker a mozaik, hiszen nem kell a nagy csempékkel bajlódni.
  • Ott is alkalmazható, ahol a hagyományos csempe nem, vagy csak kompromisszumokkal: az íves szakaszokon, a kis, keskeny fülkék oldalain és hasonló „zegzugos” felületeken a hagyományos csempéket csak feldarabolva lehet használni, ami kevésbé szép látvány. Mozaikkal viszont ezek a falszakaszok, oszlopok stb. valódi fókuszponttá, a tér kiemelten látványos elemeivé válnak!
  • Biztonságos: a kisebb alkotórészeknek köszönhetően a mozaikburkolatok sokkal kevésbé csúsznak, mint a hagyományos csempék, ami különösen vizes helyiségekben, fürdőszobában, épített zuhanyfülkék alján, medencék környékén rendkívül fontos szempont.

 

Ha tehát szeretnénk az otthonunkat valamilyen igazán egyedi megoldással különlegessé tenni, csupán ezt a három lépést kell követnünk:

  1. Találjuk ki, hogy mely felületet vagy felületeket szeretnénk kiemelni: lehet ez a fürdőszobában a tükör környéke, egy kis falfülke, a konyhában a cseppfal vagy annak egy részlete, az előszobában vagy a nappaliban egy pillér vagy oszlop, vagy akár egy saját tervek szerint épített polcrendszer a gyűjteményünknek – a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen.
  2. Találjuk meg az otthonunk stílusához leginkább illő, számunkra legszimpatikusabb mozaikburkolatot, és az adott lapok tulajdonságait, méreteit alapul véve készítsünk, készíttessünk pontos terveket! Tartsuk szem előtt, hogy a mozaikokkal kiemelni szeretnénk egy-egy felületet, tehát a kevesebb több!
  3. Amint elkészült, élvezzük a csodás látványt, és ne feledjük, egy jól megtervezett, szépen kivitelezett mozaikfelülettel az otthonunk értéke is nőtt!

Extra tipp:

Mivel a mozaikburkolatoknál összességében sokkal nagyobb a fugával kitöltött felület, ezért mind az esztétikum, mind tartósság miatt a szokásosnál is fontosabb, hogy megfelelő fugát használjunk: másféle alapanyagú felel meg, ha szélesebbek a kitöltendő rések és más, ha keskenyebbek, a konyhai cseppfalra pedig érdemes a foltoknak jobban ellenálló típust választani. Hasonlóan fontos, hogy hagyományos csemperagasztó helyett mozaikcsempe-ragasztót használjunk. Ezért mindenképpen érdemes olyan szakemberrel konzultálni, aki tudja, milyen ragasztót és fugát kell használni, hogy a végeredmény még tartósabb és szebb legyen.