Miért fontos, hogy okosan válassz padlóalátétet?

2024.06.13.

Gondolkodtál már azon, hogy mi az, ami egy otthon esetében megkülönbözteti a hivalkodó pénzszórást a valódi kényelemtől és luxustól, amely nem az elköltött összeg végén sorjázó nullák számában mérhető?

A válasz egyik összetevője a minőségi részletek iránti igényesség.

A laminált padló, a parketta vagy a vinylburkolat esetében például az alátét nem is látszik, ám a hiánya vagy egy rossz minőségű típus mégis kisebb-nagyobb kellemetlenségeket okozhat, különösen, ha padlófűtés gondoskodik otthonod kellemes klímájáról.

Ha otthonod padlójára úgynevezett úsztatott technológiával fektetett burkolat kerül (tehát nem rögzítik azt pl. ragasztással), mint amilyen például a laminált vagy a svédpadló, a vinyl vagy az SPC burkolat, akkor a valóban kényelmes, minőségi és tartós végeredmény érdekében érdemes padlóalátétet használni. Egy jól megválasztott típusnak sok előnye lehet:

  • A hangszigetelő és lépészaj-csillapító képességet nemcsak azok fogják értékelni, akik a te lakásodban élnek, de az alsó szomszéd is.
  • A barázdált típusok még nagyobb rugalmasságot, vagyis kényelmesebb járást biztosítanak, és a barázdáknak köszönhetően a levegő is könnyebben áramlik, így csökken a penész kialakulásának esélye.
  • Ha padlófűtés mellett döntesz, válassz hozzá való alátétet: ez lyukacsos felületének köszönhetően átengedi a padlófűtés által kibocsátott hőt, így nem kell a szükségesnél többet fűtened, hogy elérd a kívánt hómérsékletet a lakásban.
  • A fektetéséhez nem kell szakember vagy speciális szerszám.

Miért az MM alátétlemezeit válaszd?

Bármilyen típusú alátétlemezt is keresel, a Márka-Mix Kft. kínálatában megtalálod a megfelelőt, két termékcsaládunk tagjai minden igényre kínálnak megoldást.

A Floormat Prémium termékcsalád alátétlemezei 100%-ig polietilén alapúak, vagyis teljesen újrahasznosíthatók. Könnyen, gyorsan telepíthetők, hosszú távon védik a padlódat, és amiért különösen szeretni fogod te is és a szomszédaid is, az a kiemelkedő hangszigetelő tulajdonságuk, hiszen nagy mértékben csökkentik a lépések zaját.

Kapható párazáró fóliával kiegészített változat is 1,8 mm-es és 2 mm-es vastagságban. LVT vagy SPC vízálló burkolat alá a Floormat Premium Pro Plus SPC LVT 300 padló alátétlemezünkat ajánljuk, amely nagy nyomószilárdságának köszönhetően segít megőrizni a vízálló burkolatok alakját, megvédi a vinyl padlókat a sérülésektől.

Az extrudált polisztirolból készülő Floormat XPS univerzális alátétlemezek kiváló hang- és hőszigetelő tulajdonságaik miatt nélkülözhetetlenek új padlóburkolat kialakításakor. Használatuk kényelmesebbé teszi a járást, hiszen átveszik és így csillapítják a feszültséget és a rezonanciát.

SPC és vinyl padlókhoz a 1,5 mm-es vastagságú változat a tökéletes választás, amelyből kapható elektromos és melegvizes padlófűtéshez egyaránt használható, perforált típus is.

7–12 mm-es laminált padlókhoz, fa parkettákhoz a 3 mm-es, vagy a még jobb hang- és hőszigetelés érdekében az 5 mm vastag változat az ideális, ha azonban padlófűtés gondoskodik a helyiség klímájáról, akkor a 2 mm-es típus a megfelelő.

Extra tippek:

  • Ha nem párazáró tulajdonsággal is bíró alátétlemezt választasz, akkor (különösen földszinti, nem megfelelően szigetelt helyiségek esetén) az alátétlemez alá érdemes párazáró fóliát lefektetni, amelyet a széleken 20 mm magasságban fel kell hajtani a falra.
  • Az alátétet mindig száraz és tiszta felületre kell fektetni, a barázdás típusokat barázdákkal lefelé helyezzük el.
  • A padlóalátét széleit a lerakáskor szorosan illesszük össze, papírragasztó szalaggal megakadályozhatjuk, hogy elmozduljon.
  • A parkettaalátétet legalább egy nappal korábban vigyük be abba a helyiségbe, amelyikben használni fogjuk, ugyanis ennyi idő szükséges ahhoz, hogy alkalmazkodjon a helyi páratartalomhoz, hőmérséklethez, ami a tökéletes végeredményhez elengedhetetlen.