Miért nélkülözhetetlen a teraszprofil?

2024.06.27.

Az ördög a részletekben rejlik, tartja a mondás, és bizony egy felújítás, építkezés után gyakran tapasztalhatjuk, mennyire igaz ez a bölcsesség, ha a munkák tervezése, kivitelezése során nem fordítottunk kellő figyelmet az olyan „apróságokra”, mint például egy erkély vagy terasz esetében az alumínium vízvető profil vagy másnéven vízorr. Ennek hiánya ugyanis nemcsak esztétikai problémákat okozhat, de a szerkezet vizesedését, így károsodását is előidézheti.

Az utcán sétálva sajnos gyakran láthatunk például az erkélyek alatti falszakaszokon csíkos elszíneződéseket, koszfoltokat, akár mohás területeket is – ennek oka nem ritkán az, hogy csupán az erkély oldalán lefelé picit túllógó burkolólapokkal oldották meg a vízelvezetést, így viszont sajnos az eső gyakran mégis a fal felé távozik. Ez amellett, hogy esztétikailag is lehangoló, különösen egy frissen felújított épület esetén, szerkezeti problémákat is okozhat, hiszen az egyszerre általában nem nagy mértékű, de folyamatos beázásnak hosszú távon számos nem kívánt következménye is lehet.

Szerencsére a probléma megoldására létezik egy egyszerű, mind az erkélyek, mind a teraszok esetében használható kiegészítő elem, amely esztétikusan és biztonságosan gondoskodik a csapadék elvezetéséről. Ez nem más, mint a teraszprofil, amely vízvetőként vagy vízvető profilként is ismert, sőt, szakmai körökben néha vízorrként emlegetik. Ez az egyszerű kiegészítő meggátolja, hogy az esővíz visszafolyjon a burkolat alá, hiszen speciális formájának köszönhetően „eldobja” a vizet a faltól és az erkélytől, terasztól.

Extra tipp:

Egy kiegészítő esetében is fontosak a részletek: a profil és a burkolat csatlakozásainál érdemes rugalmas, a fugával színben megegyező tömítőanyagot használni, így még tartósabb és szebb lesz a végeredmény

A MárkaMix Kft. kínálatában kapható könnyű, de tartós alumínium teraszprofilok minden igényt kielégítenek, hiszen speciális kialakításuknak köszönhetően többféle vastagságú burkolólaphoz is beépíthetők, természetesen sarok- és toldóelemek is tartoznak hozzájuk. Ezen kívül kapható kőhatású fekete szürke változatban, valamint natúr alumínium, eloxált ezüst, bronz és pezsgő színekben, így mindenki megtalálhatja a saját otthonához leginkább illő változatot.

MM430A
szürkeRAL7040 festett alumínium BALKON vízvezető profilunk és azok kiegészítő elemei.

MM430A/104

A kőhatású BALKON profil:

- fekete szürke
- méret: 69x95 mm, hosszúság: 2,70 m
- kiegészítői: külső sarokelem, toldóelem

Termékeinket itt találod: KATTINTS IDE

Keresd viszonteladó partnereinknél termékeinket: KATTINTS IDE