Halszálka padló – az örök klasszikus új köntösben

2024.09.10.

Vannak olyan színek, formák, anyagok, minták, amelyek akár évszázadok óta őrzik előkelő helyüket a lakberendezésben. Igazi jolly jokerek, használatukkal ízléses, stílusos tereket hozhatunk létre otthonunkban, legyünk szinte bármilyen belsőépítészeti irányzat kedvelői. Az egyik ilyen minta a klasszikus halszálka vagy herringbone, amely csempén, konyhai cseppfalon, falburkolatként no és persze eredeti helyén, a padlón lehet otthonunk megunhatatlan dísze.

Míg az eredeti faparketta precíz lerakást és időről időre törődést igényel, ma már szerencsére elérhető könnyen kezelhető kompozit anyagból is, így egyszerűen lefektethető és gondozásmentes, ugyanakkor elegáns padlónk lehet!

Mint oly sok minden mást, ezt a mintát is valószínűleg a Római Birodalomnak köszönhetjük, ahol felfedezték, hogy az így lefektetett téglák strapabíróbb burkolatot eredményeznek, mintha csak egymás mellé helyezik őket. A minta ettől kezdve újra és újra felbukkant a történelem során, a legtöbben mégis a francia kastélyokkal azonosítják, ami nem csoda, hiszen egy időben előszeretettel burkolták a főúri rezidenciák padlóját a klasszikus halszálkamintában lerakott parkettával vagy a minta úgynevezett chevron változatával (ilyenkor a parketták rövidebb végét 45 fokban levágják, így azok nyílhegyszerűen találkoznak, nem lépcsőzetesen).

Talán a mindig is luxusszimbólumnak számító francia kastélyok, talán a nemesen egyszerű, rafinált, mégis letisztultan elegáns megjelenése miatt került fel az örök kedvencek listájára, amelyen ma is előkelő helyen szerepel. Ezen kívül talán azért is, mert egyszerűsége ellenére mégis igen sokféle lehet a végeredmény attól függően, hogy milyen szélesek és hosszúak az egyes darabok, hogy egy, két vagy akár három színt, árnyalatot váltogatunk. Ez a sokféleség az egyik oka, hogy szinte bármilyen stílusú enteriőrben jól mutat a halszálkaminta, hiszen a kisebb, fa vagy fahatású darabok inkább klasszikus, míg a nagyobb, szélesebb elemek inkább modern megjelenést kölcsönöznek a padlónak.

Az egyetlen ok, ami miatt sokan mégsem választották ezt a csodálatos stíluselemet, az a valódi faparketta borsos ára mellett az volt, hogy a valódi fa időről időre karbantartást (nagy felfordulással járó csiszolást, lakkozást) igényel, és nincs jó barátságban a vízzel, így vizes helyiségekbe nem ajánlott. Szerencsére ma már erre is létezik megoldás: nemcsak a fautánzatú kerámiaburkolatok, járólapok jelentek meg, hanem a fához még tökéletesebben hasonlító kompozitok is, mint amilyen például az MM SPC Lion kollekciója, amely már Magyarországon is elérhető!

Az MM SPC Lion halszálkamintás padlóburkolat előnyei:

  • a legkorszerűbb technológiával készülő ásvány és polimer kompozit, amely egyesíti az összetevők előnyös tulajdonságait és kiküszöböli a negatívumokat
  • magas kopásállóság
  • hosszú élettartam
  • padlófűtés esetén is alkalmazható
  • 100%-ban vízálló
  • ragasztásmentes, könnyű és gyors telepítés a klikkes rendszernek köszönhetően
  • kopogó- és lépéshang-csillapítás
  • méretstabilitás
  • könnyen tisztítható, nem igényel karbantartást
  • a szinkronnyomott felület tökéletesen reprodukálja a természetes fa mintázatát, megjelenését
  • elegáns, időtlenül stílusos burkolat, amely nem megy ki a divatból
  • vizuálisan tágítja a teret
  • négy színben kapható, amelyek bármilyen stílushoz illeszkednek (No cap, Simp, Snitch, Bro)

Extra tipp:

Vásárláskor fontos, hogy egyenlő mennyiségben kerüljön a kosárba A és B (jobb- és baloldali) csomag, hiszen csak így készülhet el a lenyűgöző halszálkaminta!