Gyakran ismételt kérdések

Az alumínium profilok egyesével csomagolva készülnek. A termék felületén további védőfólia található, melynek szerepe, hogy megvédje a terméket a szállítási sérülésektől.

FONTOS! A védőfóliát a beépítés előtt mindenképpen el kell távolítani a profil felületéről. Fényes felületek esetén a karcolódások elkerülése végett javasoljuk a finomszemcsés fugázóanyagok használatát.

A legtöbb esetben a profilok hibás beépítése okozza a problémát.
A kültéri profilok alapanyaga alumínium vagy rozsdamentes. PVC profilokat ne alkalmazzunk a teraszon.

Ügyelni kell arra, hogy a külső teraszokon beépített alumínium profilok, a felmelegedés és lehűlés következtében hosszanti irányba változtatják méretüket. Ezt hívjuk dilatációs mozgásnak.
A dilatációs mozgásokat figyelembe véve, kizárólag úgy építhető be alumínium profil a külső teraszokon, ha beépítéskor hagyunk 2 mm fugahézagot a burkolat és profil között.
Ezt a 2 mm fugahézagot nem szabad cementes fugázóval befugázni, mert a fuga a mozgástól kireped és a burkolatunk már az első télen felfagy.
A profil és burkolat közötti fugahézagok, rugalmas fugaszín azonos szilikon fugázóval tömítsük ki, így biztosítsuk a hosszirányú méretváltozást.

Ne hagyja ki a lehetőséget a főnyereményre a Legzo Casino hivatalos weboldalán!
 • Mindig legyen egyenes az alapfelület, mert így könnyedén elhelyezhető a mozaik termék.
 • Ne a mozaik ragasztóanyaggal egyenlítsük ki a felületet a ragasztás előtt.
 • A mozaik burkolatot tilos vastagágyas ragasztással ragasztani!
 • A ragasztáskor alkalmazzunk vékony ragasztóágyat.
 • Ha a ragasztóanyag visszatorlódik a mozaik kockák fugáiba, úgy mindig takarítsuk ki a felesleges ragasztóanyagot.
 • Szigorúan tartsuk be a ragasztóanyag gyártója által előírt száradási időket.
 • Csak akkor fugázzunk, ha a száradási idő letelt.

A SALAG cég a PVC pozitív élvédőket 4 mérettartományban készíti a PVC pozitív élvédőket méret:

 • 7,3 mm
 • 8,3 mm
 • 9,5 mm
 • 12,5 mm

Ne tévesszen meg senkit a számozás, mert a 8 mm vtg burkolatok 60%-nak a szélei csupán csak 7 mm vastagok, így tökéletesen illeszthetőek a 7,3 mm PVC élvédőkhöz.

Amennyiben a megvásárolt lapunk szélein mért érték 8 mm úgy ajánljuk a 8,3 mm PVC pozitív profilt.

A 10 mm lapok esetében, is a fent leírtak helytállóak, amennyiben a burkolóanyag dobozán a 10 mm vastagság olvasható, akkor ez az érték általában a lap középponti vastagságát jelenti, a széleken vékonyabbak a lapok, így a 9,5 mm, azaz 9 mm PVC pozitív élvédő minden esetben használható.

Ne essünk hibába a rossz döntésekkel! 8 mm burkolathoz ne vásároljunk 2 mm-re vastagabb élvédőt mert elhelyezést követően egy perem fog kialakulni a sarkokon.

Ez a megoldás esztétikailag hagy némi kívánni valót maga után, az elvégzett munka így nem lesz első osztályú.

 • A SALAG által gyártott A09 vízorr profil 3 mm magasságú felütköző peremmel készül. Ennek oka, hogy a külső teraszokon körültekintően kell az alumínium profilokat elhelyezni.
 • Ügyelni kell arra, hogy a külső teraszokon beépített alumínium profilok, a felmelegedés és lehűlés következtében hosszanti irányba változtatják méretüket. Ezt hívjuk dilatációs mozgásnak.
 • A dilatációs mozgásokat figyelembe véve, kizárólag úgy építhető be alumínium profil a külső teraszokon, ha beépítéskor hagyunk 2 mm fugahézagot a burkolat és profil között.
 • Ezt a 2 mm fugahézagot nem szabad cementes fugázóval befugázni, mert a fuga a mozgástól kireped és a burkolatunk már az első télen felfagy.
 • A profil és burkolat közötti fugahézagok, rugalmas fugaszín azonos szilikon fugázóval tömítsük ki.
 • Az A09 vízorr profil ezért készül csak felütköző peremmel, mert így csak rugalmas szilikonnal fugázható ki, körültekintő használatával elkerülhető a hibás kivitelezés.

Teljesítmény nyilatkozatot olyan termékhez állítanak ki, melyek beletartoznak az építési termék fogalmába.

"2013. július 1-jétől az építési termék fogalmát is az uniós rendeletben találhatjuk meg: bármely olyan termék vagy készlet, amelyet azért állítottak elő és hoztak forgalomba, hogy építményekbe vagy építmények részeibe állandó jelleggel beépítsék, és amelynek teljesítménye befolyásolja az építménynek az építményekkel kapcsolatos alapvető követelmények tekintetében nyújtott teljesítményét [305/2011/EU rend. I. fejezet 2. cikk 1. pont; 275/2013. (VII. 16.) Korm. rend. 2. § 7. pont]."

Részletes magyarázat innen tölthető le: LINK