Mire figyeljünk az EXCLUSIVE DESIGN mozaik termékek burkolásakor?

2022.08.24.

Az Exclusive Design mozaikokkal életre kelthetünk otthonunkban minden helyiséget, de leggyakrabban a fürdődet és konyhádat díszítheted velük a saját stílusod szerint. Céljuk, hogy szebbé varázsolják a burkolt felületeket.

Az Exclusive Design mozaik burkolatok készülhetnek üvegből, kőből, illetve akár egy lapon belül üvegből és kőből egyaránt.

Minden reggel egy szép fürdőszobában kezdeni a napot, több mint egy jó érzés! Az egész napunkat szebbé teszi.”

Sokan úgy gondolják, hogy a mozaik burkolás egy nehéz folyamat, ezért félnek elkezdeni és belevágni.  Természetesen a legjobb az, ha szakemberre bízzuk a mozaik termékek burkolását, de amennyiben elég ügyeskezűnek ítéljük meg magunkat, mi is nekiállhatunk ennek az egyszerűnek tűnő, azonban sok odafigyelést és precizitást igénylő folyamatnak.

Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, a mozaik lapok elhelyezése, a felületre történő felragasztása nem nehezebb, mint a normál burkolólap ragasztása. 

Minden titok a részletekben rejlik. Nincs ez másként a mozaik burkolása esetén sem.

A legfontosabb az alapfelület előkészítése. A mozaik burkolatunk akkor lesz szép és egyenletes, ha tökéletesre készítjük elő az alapfelületet. Ehhez kellő türelemre és szaktudásra van szükség. Utána már minden folyamat megegyezik a normál burkolat ragasztásával.

Mozaik burkolásakor mindenképpen fehér színű, gyorskötő, speciálisan az általunk megvásárolt mozaikokhoz kifejlesztett ragasztót használjunk, hiszen az üvegmozaik kockák transzparensek, a kőmozaik kockák pedig anyagukból adódóan magasabb vízfelvétellel rendelkeznek. Üvegmozaik esetén ugyanis a ragasztó színe áttetszik a felületen, kőmozaik esetében pedig beszivárog a felületbe, ezzel a mozaik színénének megváltozását okozza.

Fehér, flexibilis gyorskötő vékonyágyas ragasztó alkalmas bármilyen típusú üveg és kerámia mozaik, kőmozaik, illetve egyéb alacsony vízfelvételű mozaik burkolat és csempe ragasztására.

Az alapfelület elkészítését követően, a száradási időt pontosan betartva jöhet a megvásárolt mozaikkockák ragasztása. A legtöbben elkövetik azt a hibát, hogy a mozaiklapok ragasztásához is annyi ragasztót használnak, mint amennyit a csempeburkolatok ragasztásakor használunk. De ez hiba, ugyanis a mozaiklapok ragasztása kizárólag vékonyágyas ragasztástechnikával ragasztható. Ezzel szép egyenletes és a szemnek is tökéletes mozaikkal burkolt felületünk lesz.

Mi történik, ha nem fehér és nem gyorskötő, illetve, ha nem a megvásárolt mozaik burkolathoz készült ragasztóanyagot használunk fel a burkoláskor:

 Az alap ragasztók szürke színűek. Ezek mindig elszínezik a felragasztott mozaik burkolatot. Ezt követően a kedves vásárló azt fogja mondani, hogy ő nem ezt a mozaik terméket választotta:

Az alap burkolatragasztók még ha fehér színűek is, nem alkalmasak az új gyártástechnológiával készült hátulról, felülről színezett, vagy metalizált mozaik burkolatok ragasztására, mivel nem gyorskötő ragasztók. Hosszú nyitott idővel és száradási idővel rendelkeznek, melyek be nem tartása esetén a mozaik elszíneződése az eredmény.

.

Egy alap portland cementből készült fehér ragasztó kötési ideje minimum 48 óra, a felület díszítő mozaik burkolás mindig az utolsó folyamat a fugázás megkezdése előtt, ha a szakember az időhiánya miatt nem tartja be a technológiai száradási időt akkor az biztos, hogy elszíneződés lesz a vége.

Mi történik, ha nem vékonyágyas ragasztást alkalmazunk?

A mozaikkockák nem egyenletesen ágyazódnak bele a ragasztóba, összevissza billennek, ettől egy törést okozva a síkfelületen, mely esztétikai hibát generál:

A mozaikkockák között visszatorlódik a ragasztóanyag, melyet, ha nem takarítunk ki, akkor a fugázást követően láthatóvá válik az üvegből készült mozaik burkolatok esetében. Olyan hatást kelt, mintha a mozaikkocka hátoldalán nem lenne egyenletes színezés vagy díszítés, ezáltal nem lesz egységes a végső felületünk.

A vastagágyas ragasztás miatt a megbillenő mozaikkockák végett a mozaiklapok kirajzolódnak a burkolat felületből, ezzel körvonalazódik a méretük. Ezzel egy kicsit sem esztétikus és minőségi képet alkotva. A mozaiklapok méreteiben nem jelenhetnek meg külön-külön a végleges felületen. A mozaik lapoknak egységet kell alkotniuk.

Gyorskötő ragasztóanyag használatánál is nagyon fontos, hogy a ragasztást követően tartsuk be a 6 óra száradási időt. Vagyis csak a ragasztóanyag száradása után kezdhetünk bele az utolsó műveletbe a fugázásba.

Igaz, hogy az utolsó műveletbe kezdünk bele, de mindig járjunk el körültekintően. Na használjunk normál alap fugázót, ugyanis azok jelentős felületi karcolódásokat okoznak a mozaik kockák felületén. Ennek viszont biztosan nem örülnénk, ha egy szép felülről metalizált mozaikot választottunk burkolatunk díszítésére. Használjunk finomszemcsés fugázó anyagot, hogy elkerüljük a mozaik felületi sérülését.

Az első lépés a fugázás előtt, függetlenül, hogy milyen típusú mozaik terméket választottunk. Fugázás előtt mindig takarítsuk meg a felületet.

Azoknál a mozaik termékeknél, ahol az összetételben természetes kő található, a fugázás előtt impregnáló szer felhordását javasoljuk a felületre, így könnyben tudjuk eltávolítani a fugázásból keletkezett maradványokat és a cemenfátyolt.

Amennyiben figyelsz a részletekre, betartod a fent leírtakat, biztos lehetsz benne, hogy tökéletes mozaikkal burkolt felületet kapsz eredményül.

Tekintsd meg óriási üvegmozaik kínálatunkat és válaszd ki az igazit!

Viszontladó partnereink országszerte várnak titeket, válaszd hozzád legközelebbit!